Euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden
Euthanasie, met name bij uitzichtloos psychisch lijden, kan voor veel discussie zorgen en ook voor veel verdriet. MIND vindt het belangrijk dat het gesprek over euthanasie – net als bij alle vormen van psychische en psychosociale problematiek – goed wordt gevoerd en dat mensen hier openlijk over kunnen praten. de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) kan hier bij helpen.
Wat doen wij?
de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) biedt gratis en anoniem hulp en advies
Zo bieden we als de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) opvang na televisieprogramma’s over euthanasie, zodat kijkers die zich herkennen in het verhaal en vragen hebben over euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden, of hulp en advies nodig hebben bij psychische klachten, gratis en anoniem contact kunnen opnemen met een professionele hulpverlener.
De hulpverlener bespreekt samen met de hulpvrager bij welke organisatie(s) iemand terecht kan met vragen rond euthanasie, en legt uit dat het een heel traject is dat gevolgd moet worden (dit komt niet altijd tot uiting in televisieprogramma’s en documentaires). De hulpverlener geeft GEEN advies over methoden van zelfdoding of euthanasie, dat is wettelijk gezien zelfs verboden. En bij gesprekken over acute wensen om niet meer te willen leven verwijzen de hulpverleners door naar 113 Zelfmoordpreventie.
Zo verwees HUMAN (7 februari 2023, NPO Start en 9 februari, NPO 3) naar de hulpverlening van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) na de documentaire Karo Wil Goed Dood. Deze documentaire gaat over een 29-jarige vrouw die meer dan 200 hulpverleners in 15 jaar had en te horen kreeg dat ze uitbehandeld is voor haar trauma’s en andere psychische problemen. Uiteindelijk krijgt ze euthanasie, omdat haar psychisch lijden uitzichtloos is.
Niet alleen na televisieprogramma’s, maar ook iedere maandag tot en met vrijdag van 9 tot 21 uur zijn de de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) hulpverleners bereikbaar voor hulpvragen rond euthanasie en psychische problematiek. Kijk op www.mindhulplijn.nl voor meer informatie.
MIND belangenbehartiging
Sinds 2002 is euthanasie in Nederland mogelijk en sinds 2018 kent Nederland de richtlijn Levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met een psychische stoornis. MIND voert over het onderwerp euthanasie bij ondraaglijk lijden al langere tijd gesprekken met haar achterban: mensen die zelf te maken hebben (gehad) met dit onderwerp.
Op de themapagina Euthanasie bij ondraaglijk lijden is ons standpunt te lezen op dit onderwerp, en op welke manier wij de belangen behartigen.
Meer informatie
We zijn ons ervan bewust dat er vele sentimenten leven rondom euthanasie bij ondragelijk psychisch lijden. De mensen die op zoek zijn naar meer informatie over dit onderwerp kunnen terecht bij de volgende organisaties:
- Expertisecentrum Euthanasie: begeleidt artsen bij euthanasietrajecten van hun patiënten en verleent zorg aan hulpvragers die bij hun eigen behandelaar niet terecht kunnen.
- Stichting KEA: kenniscentrum euthanasie bij psychische aandoeningen.
- ThaNet: is opgericht om de zorg voor mensen met een euthanasieverzoek of persisterende doodswens te verbeteren.