Sta je op een wachtlijst? De MIND Hulplijn is er voor jou
Sta jij op een wachtlijst of kun je om een andere reden langere tijd niet terecht bij je hulpverlener? Neem contact op met MIND Korrelatie om een overbruggingsadvies te krijgen van een van onze professionele hulpverleners.
Wat houdt overbruggingshulp in?
Wanneer je op een wachtlijst staat voor psychische hulp, kun je bij de MIND Hulplijn in aanmerking komen voor een overbruggingsgesprek. Een professionele hulpverlener kijkt eerst samen met je of dit adviesgesprek voor jou passend en behulpzaam is. Mocht dit niet zo zijn, dan word je doorverwezen naar een passender hulpinstantie.
Past overbruggingshulp bij je, dan helpt een hulpverlener je via een telefonisch gesprek om het wachten op reguliere hulpverlening te vergemakkelijken. Het adviesgesprek is geen (vervanging van) therapie, maar geeft je handvatten om de wachttijd voor psychische hulp door te komen. De overbruggingshulp is bedoeld voor mensen die binnen 3 maanden hulp gaan krijgen bij een behandelaar/de ggz. Overbruggingshulp is gratis.
Wil jij in aanmerking komen voor overbruggingshulp?
Iedereen die op zoek is naar overbruggingshulp kan contact opnemen met de psychologen en maatschappelijk werkers van de MIND Hulplijn. Je kunt gratis en anoniem bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Veelgestelde vragen over overbruggingshulp
Een hulpverlener van MIND Korrelatie kijkt samen met je wat je op dat moment doormaakt en nodig hebt, en geeft hierbij handzame tips en informatie, toegespitst op jouw behoeften. Het gaat erom dat je handvatten krijgt om de wachttijd voor behandeling (beter) door te komen. Onderwerp van het contact is bijvoorbeeld:
- Hoe kom je de dag door?’
- Hoe maak je optimaal gebruik van de adviezen die eerder door je eigen behandelaar zijn gegeven?
Daarnaast biedt MIND Korrelatie psycho-educatie en kunnen de hulpverleners adviseren over andere overbruggingsmogelijkheden.
Omdat we al bijna 60 jaar ervaring hebben met hulpgesprekken, kunnen we snel achterhalen waar je behoefte aan hebt. Soms is het al genoeg om met iemand te praten, je hart te luchten.
Een van de hulpverleners zegt: “Mensen kunnen toch weer met wat nieuwe input en ideeën zelfstandig verder vooruit. We denken praktisch met ze mee, bijvoorbeeld over hoe ze de tijd het beste kunnen vullen of zich iets beter kunnen voelen.”
Ja, ook dan kan MIND Korrelatie in een telefoongesprek overbruggingsadvies geven.
Het is in dit geval en-en. MIND Korrelatie biedt het overbruggingsadvies en MIND Platform (de belangenbehartigers bij MIND) zet zich in om de overheid, verzekeringsmaatschappijen en de ggz ertoe te bewegen om onder meer de wachtlijsten in de ggz te verkorten en de zorg beter en socialer in te richten.
De hulpverlening kost je niets. Als er telefonische hulp wordt geboden, betaal je je gebruikelijke belkosten (net als bij andere telefoongesprekken), maar geen extra kosten. De reguliere hulp van MIND Korrelatie via chat, WhatsApp en mail zijn ook kosteloos.
Het overbruggingsadvies bestaat in principe uit 1 gesprek. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten. Na dit gesprek kun je de adviezen die gegeven worden in de praktijk brengen. Als het past bij de situatie worden er ook andere supportgroepen of hulplijnen in het gesprek meegegeven waar je contact mee kan opnemen.
MIND Korrelatie krijgt geen speciale subsidie voor het overbruggingsadvies. Als organisatie krijgen we een zogenaamde instellingssubsidie van het Ministerie van VWS voor alle hulpverlening van MIND Korrelatie. Hierdoor kunnen we onder meer het overbruggingsadvies bieden, naast de reguliere hulpverlening (maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 21:00 uur) en opvang na televisieprogramma’s die veel emoties bij kijkers kunnen oproepen.