Bezoek VWS aan MIND Hulplijn over innovatie en jongeren

Werkbezoek VWS aan MIND Hulplijn januari 2025 horizontaal

Donderdag 23 januari bezocht een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport de MIND Hulplijn (voorheen MIND Korrelatie). De medewerkers van het ministerie kregen te horen hoe de hulplijn past binnen het totale aanbod van MIND, welke hulp de lijn biedt en hoe we de hulpverlening blijven vernieuwen. Zo zal dit jaar het online jongerenplatform gelanceerd worden en verkent MIND de mogelijkheden van innovaties zoals Artificial Intelligence (AI) om mensen nog beter te kunnen helpen en voorlichten.

Luisteren en doorvragen

Per jaar weten meer dan 18.000 mensen de MIND Hulplijn te vinden met vragen over hun mentale gezondheid of die van een naaste. Meestal zijn zij al met één hulpverleningsgesprek geholpen. Of het nu over depressieve gevoelens gaat, opvoedingsproblemenrelatieproblemen, gevoelens van angstverslaving of andere problemen. De delegatie maakte kennis met enkele hulpverleners van de MIND Hulplijn die toelichtten hoe zij te werk gaan: door te luisteren naar de hulpvrager, te doorvragen en te kijken – als dat nodig is – hoe de hulpvrager een weg kan vinden naar de juiste (gespecialiseerde) hulp. Juist de laagdrempelige vorm – anoniem, zonder bijkomende kosten en zonder verwijzing van een huisarts – zorgt ervoor dat steeds meer mensen de Hulplijn weten te bereiken.

Gericht aanbod via online jongerenplatform

Ook meer jongeren weten de hulpverlening van de MIND Hulplijn te vinden. Toch vraagt deze doelgroep om een andere benadering: jongeren bellen minder snel en zijn meer geneigd om zelf op internet of sociale media te zoeken naar een antwoord. Precies een jaar geleden kondigden MIND en MIND Us daarom met andere landelijke organisaties aan, om hun kennis en krachten te bundelen in één centraal online platform voor jongeren met lichte of beginnende mentale klachten (16-27 jaar). MIND en MIND Us doen dat samen met De Kindertelefoon, @ease, Transformers Community, Join Us en 113 Zelfmoordpreventie. Dit jaar lanceren we samen het platform. En dat is hard nodig. Uit de Gezondheidsmonitor jongvolwassenen 2024 die deze week werd gepubliceerd, blijkt dat de helft van de Nederlanders tussen de 16 en 25 jaar oud de eigen mentale gezondheid niet goed vindt.

Innovatie van de hulpverlening

Tot slot ging het werkbezoek in op de vraag in hoeverre nieuwe, digitale innovaties kunnen helpen om de hulpverlening van de MIND Hulplijn aan te vullen. MIND onderzoekt deze vraag samen met mensen uit onze achterban en experts in het gebruik van AI in de zorg. Met uiteraard oog voor privacy en het belang van de gebruiker voorop.

De medewerkers van VWS die de MIND Hulplijn bezochten, komen van de Directies Maatschappelijke Ondersteuning, Jeugd, Patiënt en Zorg Ordening, Curatieve Zorg en het programma IZA (digitalisering).

Contact met de MIND Hulplijn

De hulpverleners van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag op de volgende manieren:

  • Telefoon: 0900-1450 en chat: maandag tot en met vrijdag van 9 tot 21 uur
  • WhatsApp: maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17:30 uur
  • Mail: zie www.mindhulplijn.nl

Lees hier verder over de MIND Hulplijn

Meer nieuws