Aanranding en verkrachting

Jonge vrouw strand rug Pexels

Wat is aanranding of verkrachting?

Aanranding en verkrachting zijn seksuele handelingen tegen iemands wil. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lichamelijk geweld en/of psychische druk.

Aanranding en verkrachting zijn uiterst schokkende ervaringen. Als het jou overkomt, is de kans groot dat je je machteloos, vies en vernederd voelt. Het tast je gevoel van veiligheid aan. Misschien voel je je ook schuldig omdat je jezelf verwijt dat je de aanranding of verkrachting had kunnen voorkomen. Deze gedachten zijn altijd volledig onterecht. Houd in gedachten dat alleen de dader verantwoordelijk is. 

Wil je met een hulpverlener praten over wat je hebt meegemaakt? Neem dan gratis en anoniem contact op met de psychologen en maatschappelijk werkers van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie)

Verschil aanranding en verkrachting

Het verschil tussen de beide begrippen aanranding en verkrachting is wettelijk bepaald. Bij verkrachting dringt de dader binnen in het lichaam, bij aanranding niet. Aanranding en verkrachting zijn in Nederland altijd strafbaar, ook binnen een relatie of huwelijk.

Verwerken van een aanranding of verkrachting

Het kan heel lang duren voordat je over deze afschuwelijke ervaring kunt praten. Misschien omdat je je schaamt, de ervaring weg wilt stoppen of bang bent dat je omgeving er niet goed op zal reageren. Toch is het voor de verwerking van belang dat je praat over de aanranding of verkrachting. Zolang het misbruik niet verwerkt is, kun je op korte of lange termijn nog allerlei psychische en lichamelijke klachten ondervinden. 

Ook je seksualiteit en relatie kunnen onder de aanranding of verkrachting lijden. Je zult waarschijnlijk veel tijd nodig hebben om weer van seks te kunnen genieten.

Gevolgen van aanranding en verkrachting

Psychische gevolgen van aanranding of verkrachting

Lichamelijke gevolgen van aanranding of verkrachting

Hulp na aanranding en verkrachting

Wanneer je een aanranding of verkrachting hebt meegemaakt, is praten hierover erg belangrijk. Het is de eerste stap in de verwerking. Je kunt (anoniem) contact opnemen met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie), wij hebben veel ervaring met hulpverlening na seksueel geweld. We luisteren en kunnen je doorverwijzen naar betrouwbare specialistische hulp. Ook als je aangifte wilt doen. Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen.

We zijn er ook voor naasten van iemand die te maken heeft gehad met aanranding of verkrachting.