Drugsverslaving
Wat is een drugsverslaving?
Drugs zijn middelen die de hersenen beïnvloeden. Als je verslaafd bent aan drugs, dan heb je een onweerstaanbare behoefte aan die drug. Je bent er afhankelijk van en je kan het middel niet of heel moeilijk loslaten. Zelfs als je ziet dat het slecht is voor je gezondheid of je omgeving.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Als je een verslaving hebt dan kan je niet zonder een bepaald middel of gedrag. Je bent ervan afhankelijk. Deze afhankelijkheid kan je onderverdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Lees hier alles over verslavingen.
Soorten drugs
Er zijn verschillende soorten drugs die een andere werking op je hersenen hebben:
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Geven het gevoel meer energie te hebben en alerter te zijn, bijvoorbeeld cocaïne en amfetamine (speed).
Geven een roes, zijn kalmerend en ontspannend. Bijvoorbeeld heroïne en andere opiaten, zoals GHB, codeïne en morfine.
Veranderen de stemming en de waarneming. Bijvoorbeeld LSD of hasj.
Symptomen van drugsverslaving
Als meerdere van onderstaande symptomen zich tegelijkertijd voordoen kan dit wijzen op een drugsverslaving. Maar alleen een psycholoog of psychiater kan een diagnose stellen.
- Je hebt steeds meer van het verslavende drug nodig om het gewenste effect te bereiken.
- Er treden ontwenningsverschijnselen op, specifiek voor die drugs. Of je neemt gelijksoortige middelen tegen deze ontwenningsverschijnselen.
- Je neemt de drugs in steeds grotere hoeveelheden in, over een langere tijd dan eigenlijk je bedoeling was.
- Je wilt stoppen of minderen en hebt daar verschillende (vergeefse) pogingen toe gedaan.
- Je steekt veel tijd in het verkrijgen van de drugs en/of het gebruiken daarvan.
- Het toenemende gebruik van de drugs kost je veel geld en dit geeft financiële problemen.
- Belangrijke sociale activiteiten, werk en/of vrijetijdsbesteding geef je op of verminder je om drugs te kunnen gebruiken.
- Ook al weet je dat het middel zorgt voor (verergering van) fysieke of psychische problemen, je blijft doorgaan met het gebruik.
Ben je verslaafd en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem (gratis en anoniem) contact op met de MIND hulplijn.
Oorzaken drugsverslaving
Je bent niet na één keer gebruiken verslaafd. Meestal ontstaat de drugsverslaving geleidelijk: omdat het prettig voelt, gebruik je het middel nog een keer en zo raak je langzaam maar zeker verslaafd. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen.
Het is vaak niet één duidelijke oorzaak te noemen voor het ontstaan van een drugsverslaving. Biologische, psychische en sociale factoren kunnen een rol spelen. Lees meer over deze verschillende factoren en oorzaken van een verslaving.
Behandeling drugsverslaving
Als je verslaafd bent aan drugs is het belangrijk dat je hulp zoekt. Als je er vroeg bij bent, kan je problemen voorkomen. Welke behandeling bij je past, hangt af van de ernst van je drugsverslaving en hoe je leven eruitziet. Voorbeelden van hulp bij een drugsverslaving zijn:
- Behandeling bij je huisarts of de praktijkondersteuner (POH GGZ)
- Gesprekken of dagbehandeling bij een instelling voor verslavingszorg
- Tijdelijke opname
- Gedragstherapie, zoals cognitieve gedragstherapie
- Groepstherapie
- Systeemtherapie
- Medicatie tegen bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen
Hulp bij drugsverslaving
Een drugsverslaving heeft vaak ontwrichtende gevolgen, zowel voor de verslaafde zelf als voor zijn of haar omgeving. Het is heel moeilijk om zonder professionele hulp een drugsverslaving te overwinnen. Neem anoniem contact op met de MIND Hulplijn. Wij bieden je hulp en advies, toegespitst op jouw persoonlijke situatie. Je kan bellen, mailen, WhatsAppen of chatten.