Gameverslaving

Hand op toetsenbord Pexels - gameverslaving

Wat is een gameverslaving?

Een gameverslaving is een dwangmatige en voortdurende behoefte om computerspellen te spelen. Vaak gaat het hierbij om spellen die je moet bijhouden en waarbij je constant beloningen krijgt als je het blijft spelen.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Als je een verslaving hebt dan kan je niet zonder een bepaald middel of gedrag. Je bent ervan afhankelijk. Lees hier alles over verslavingen.

Veelvoorkomende vormen van een gameverslaving zijn: 

  • Massively Multiplayer Online Role-Playing Games (MMORPG) verslaving: dit zijn online role-playing games waarbij spelers in een virtuele wereld met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. Bijvoorbeeld het spel World of Warcraft. 
  • Mobile game verslaving: Het spelen van spelletjes op je smartphone of tablet. 
  • E-sports verslaving: dit zijn professionele wedstrijden waarin spelers tegen elkaar strijden. Sommige mensen raken verslaafd aan het kijken naar deze wedstrijden of het volgen van hun favoriete spelers. 
  • Online gokverslaving: dit zijn spelletjes die gebruik maken van gokspelmechanismen, het verdienen of verliezen van beloningen. 
  • Console of PC verslaving:  dit zijn games op specifieke gamingplatformen zoals Xbox, PlayStation of personal computers. 

Symptomen gameverslaving

Gamen wordt pas een probleem als het ernstige gevolgen heeft op je dagelijks leven. Als meerdere van onderstaande symptomen zich tegelijkertijd voordoen kan dit wijzen op een gameverslaving. Maar alleen een psycholoog of psychiater kan een diagnose stellen. 

  • Je hebt moeite met het onderbreken van het computerspel voor andere zaken.
  • Je pogingen om minder te gamen of te stoppen met gamen zijn niet gelukt.
  • Je dagelijkse noodzakelijke bezigheden doe je het liefst zo snel mogelijk, zodat je weer gauw verder kunt spelen. 
  • Je voelt je onrustig, prikkelbaar, angstig of somber als je niet aan het gamen bent.
  • Je drinkt vaak (veel) koffie, drankjes of zelfs drugs om het spel langer te kunnen volhouden.
  • Je sociale leven, je nachtrust en je voedingspatroon lijdt onder de gameverslaving.
  • Je bent ook bezig met het spel als je niet aan het spelen bent.
  • Je denkt, net als gokverslaafden, dat als je het spel maar blijft doorspelen, dat het de volgende keer (nog) beter zal verlopen.

Denk je dat je verslaafd bent aan gamen en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem (gratis en anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).

Gevolgen gameverslaving

Een gameverslaving heeft vaak een ernstige invloed op jezelf als op je omgeving. Je gezin, vrienden, school en/of werk is minder belangrijk dan het gamen. Een gameverslaving kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld: 

Oorzaken gameverslaving

Het is vaak niet één duidelijke oorzaak te noemen voor het ontstaan van een gameverslaving. Biologische, psychische en sociale factoren kunnen een rol spelen. Lees meer over deze verschillende factoren en oorzaken van een verslaving.

Behandeling gameverslaving

Als je last hebt van een gameverslaving is het belangrijk dat je hulp zoekt. Als je er vroeg bij bent, kan je veel problemen nog voorkomen. Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van de ernst van je gameverslaving en hoe jouw leven eruit ziet. Voorbeelden van hulp bij een gameverslaving zijn: 

Hulp bij gameverslaving

Als je een gameverslaving hebt, is het heel moeilijk om hier zonder hulp vanaf te komen. Je ervaart waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen als je niet in de gelegenheid bent om te gamen. Ook kan het erg moeilijk voor je zijn als iemand in je naaste omgeving een gameverslaving heeft, bijvoorbeeld je kind. Neem contact op met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie), wij hebben veel ervaring met hulp bij verslavingen. We luisteren naar je en verwijzen zo nodig door naar betrouwbare, gespecialiseerde professionele hulpverlening.