Internetverslaving
Wat is een internetverslaving?
Internetgebruik verandert in internetverslaving als je zoveel tijd op het internet doorbrengt dat dit je dagelijks leven verstoort. Je kunt dan maar moeilijk zonder internet en stoppen is lastig.
Te veel gebruik maken van het internet kan ervoor zorgen dat je lichamelijke problemen krijgt, zoals hoofdpijn en slaapproblemen, financiële problemen, sociale problemen en mentale problemen, zoals stress, angst en depressie.
Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.
Als je een verslaving hebt dan kan je niet zonder een bepaald middel of gedrag. Je bent ervan afhankelijk. Lees hier alles over verslavingen.
Een internetverslaving kan verschillende vormen aannemen. Je kan bijvoorbeeld overmatig veel naar pornofilms kijken. Dit kan gekoppeld zijn aan seksverslaving. Of je bent constant aan het chatten in chatrooms of je speelt het liefst de hele dag computerspellen. Dan kan je last hebben van een gameverslaving.
Symptomen internetverslaving
Als meerdere van onderstaande deze kenmerken zich tegelijkertijd voordoen kan dit wijzen op een internetverslaving. Maar alleen een psycholoog of psychiater kan een diagnose stellen.
- Je blijft veel tijd doorbrengen op het internet, ondanks dat je weet of je omgeving aangeeft dat dit niet goed is.
- Je komt niet meer toe aan de dingen die je belangrijk vindt, maar die je wel zou willen doen. School/werk, relatie en sociale contacten lijden onder het vele internetgebruik.
- Je verwaarloost je gezondheid en persoonlijke verzorging.
- Doordat je ’s nachts veel tijd doorbrengt op internet krijg je slaaptekort en word je fysiek minder fit.
- Je hebt last van lichamelijke klachten als droge of branderige ogen of RSI.
- Je bent onrustig als je niet kunt internetten: als je niet online bent denk je alleen maar aan internet.
- Je hebt onthoudingsverschijnselen als angst, irritatie en prikkelbaarheid.
- Je schaamt je voor het vele internetgebruik.
- Je liegt tegenover je omgeving over de frequentie en de tijd die je aan internet besteedt.
Ben je verslaafd en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Of maak je je zorgen over iemand in je omgeving? Neem (gratis en anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).
Oorzaken van internetverslaving
Via het internet kan je de werkelijkheid even ontvluchten. Sommige mensen maken van gebruik van het internet om zich te ontspannen, terwijl anderen juist de spanning opzoeken. Veel mensen maken gebruik van internet. Maar lang niet iedereen is verslaafd. Hoe snel je verslaafd raakt, verschilt per persoon. Het is vaak niet één duidelijke oorzaak te noemen voor het ontstaan van een internetverslaving. Biologische, psychische en sociale factoren kunnen een rol spelen. Lees meer over deze verschillende factoren en oorzaken van een verslaving.
Behandeling internetverslaving
Als je last hebt van een internetslaving is het belangrijk dat je hulp zoekt. Welke behandeling je krijgt is afhankelijk van de ernst van je verslaving en hoe jouw leven eruit ziet. Voorbeelden van hulp bij een internetverslaving zijn:
- Behandeling bij de huisarts of praktijkondersteuner (POH GGZ)
- Individuele therapie, zoals cognitieve gedragstherapie
- Systeem- of gezinstherapie
- Groepstherapie of steungroepen
- Opname bij een behandelcentrum
Hulp bij internetverslaving
Een internetverslaving kan je leven beheersen. Denk jij dat je een internetverslaving hebt? Of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Neem anoniem contact op met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) voor persoonlijke hulp en advies. Je kunt bellen, mailen, whatsAppen of chatten.