Onbedoeld zwanger

onbedoeld zwanger - pexels ivan samkov

Als je onbedoeld zwanger bent, kun je ervoor kiezen de zwangerschap uit te dragen of vroegtijdig af te breken. Het is belangrijk om goed na te denken over wat je wilt en te praten hierover.

Keuze maken om de zwangerschap te behouden of af te breken

Misschien twijfel je, misschien weet je het direct. Het is goed om de dingen op een rijtje te zetten:

  • Hoe is je situatie?
  • Wat zijn de gevolgen als je het kind houdt?
  • Wat zijn de gevolgen als je het kind niet houdt?

Het helpt om erover te praten met iemand die je vertrouwt (je partner, een familielid, een vriendin). Of neem contact op met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) voor een anoniem en gratis gesprek met een hulpverlener. Dit kan via de telefoon, WhatsApp, mail of chat.

En maak zo snel mogelijk een afspraak met de huisarts, ook als je nog niet weet wat je wilt. De huisarts kan je informeren over wat er belangrijk is voor prenatale zorg als je het kind houdt; en hoe eerder je erbij bent hoe meer mogelijkheden je hebt en hoe lichter de behandeling is om de zwangerschap af te breken.

Opties zwangerschap houden

Als je de zwangerschap houdt kun je ervoor kiezen: 

  • het kind zelf op te voeden
  • het kind af te staan voor adoptie
  • het kind (tijdelijk) op te laten groeien in een pleeggezin 

Opties zwangerschap beëindigen

Er zijn verschillende behandelingen om een zwangerschap te beëindigen:

Een overtijdbehandeling

Dit kan als je 7 tot 16 dagen of minder overtijd bent.

Overtijd zijn betekent dat je niet ongesteld bent op de dag/dagen dat je dat wel had moeten worden. Voor een overtijdbehandeling kun je direct een afspraak maken bij een abortuskliniek. Voor de andere behandelingen is een verwijzing van je huisarts of andere arts verplicht. 

Eerst wordt gekeken of je niet meer dan 16 dagen overtijd bent, met een echo. Als dat zo is, kun je deze behandeling krijgen. De baarmoedermond wordt eerst verdoofd. Daarna wordt de bevruchte eicel met een dun buisje weggezogen uit de baarmoeder. Je krijgt daarna een korte, hevige kramp. De behandeling duurt enkele minuten.

Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, dan heb je een verplichte bedenktijd van 5 dagen.

Medicijnen: de abortuspil

Dit kan als je nog binnen 8 weken na je laatste menstruatie zit.

Bij deze behandeling neem je twee medicijnen die ervoor zorgen dat de vrucht niet verder doorgroeit en dat er een bloeding optreedt, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn, waardoor het vruchtje wordt afgestoten. 

Sommige vrouwen vinden het een voordeel dat zij de abortus thuis kunnen afwachten. Anderen vinden dat een onveilig idee, en laten de abortus bij voorkeur doen in een omgeving waar medische hulp mogelijk is, zoals een abortuskliniek. 

In Nederland en België wordt een abortuspil gegeven in een abortuscentrum of een ziekenhuis dat daarvoor een speciale vergunning heeft.  

Een zuigcurettage

Deze is mogelijk tussen 6 en 12 weken na het begin van de laatste menstruatie.

Deze behandeling kan gedaan worden met plaatselijke verdoving of onder narcose. De baarmoeder wordt iets opgerekt zodat er een plastic zuigbuisje kan worden ingebracht. Met dit buisje wordt de vrucht weggezogen. Je voelt dan waarschijnlijk een hevige, maar korte 'menstruatiekramp'. De ingreep duurt bij elkaar 5 tot 15 minuten. Je kunt nog enkele dagen last hebben van buikkrampen en bloedverlies, ongeveer net zoveel als bij een normale menstruatie. Na de behandeling krijg je een recept voor antibiotica en een informatiebrief mee. In deze brief staan aanwijzingen en tips voor de periode na de abortus. 

Abortus

Vanaf 12 weken na het begin van de laatste menstruatie

​Vanaf 12 weken kan de vrucht alleen door middel van een abortus met operatie-instrumenten weggehaald worden. Deze behandeling duurt ongeveer 30 minuten. In Nederlandse klinieken en ziekenhuizen kun je tot ongeveer 22 weken een abortus laten uitvoeren.

Hulp en ondersteuning

Het kan heel moeilijk zijn om te besluiten om de zwangerschap wel of niet te houden. Ook kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Of je ervaart psychische klachten na je keuze of behandeling en je zoekt daarvoor hulp. Of misschien ben je een naaste van iemand die onbedoeld zwanger is geraakt en je wilt advies. 

Neem gratis en anoniem contact op met de hulpverleners van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) voor adviezen en hulp. Je kunt WhatsAppen, chatten, mailen en bellen.

Er zijn geen resultaten gevonden. Controleer de spelling of probeer een andere zoekterm.

Overige vragen bij een onbedoelde zwangerschap

De abortuspil is bedoeld voor het afbreken van een zwangerschap. Je kunt deze gebruiken als je nog binnen 8 weken na je laatste menstruatie zit. Deze pil kun je alleen krijgen in een ziekenhuis dat daar een speciale vergunning voor heeft, of in een abortuskliniek. 

De morning-afterpil is bedoeld om, als er onveilige seks is geweest, te voorkomen dat er een zwangerschap ontstaat uit dit contact. De morning-afterpil, ook wel noodpil genoemd, kun je zonder recept bij de drogist of apotheek halen.

Als je in Nederland woont, worden de kosten van de behandeling vergoed door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Dus het kost je niks. Deze algemene verzekering garandeert volledige anonimiteit. Om vast te stellen of je AWBZ-gerechtigd bent, moet je een uittreksel uit het persoonsregister van je gemeente meenemen. Daarnaast wordt vaak gevraagd een identiteitsbewijs, zoals paspoort of rijbewijs, te tonen. 

Als je niet in Nederland woont, moet je de kosten van de behandeling zelf betalen. De kosten variëren, afhankelijk van de duur van de zwangerschap en andere factoren.