Psychologische hulpverlening

psychologische hulpverlening

Iedereen wordt op zijn of haar levenspad geconfronteerd met uitdagingen, met heugelijke gebeurtenissen, maar ook met verdriet en pijn. Over het algemeen vind je daarin zelfstandig je weg en kom je daar op een goede manier uit met de hulp en ondersteuning van familie en vrienden.

Soms doet het leven zo’n beroep op je dat de last tijdelijk zwaarder is dan je op dat moment kunt dragen. Dat zou een moment kunnen zijn dat je een beroep doet op psychologische hulpverlening.

Soorten psychologische hulpverlening

Er zijn verschillende soorten van psychische hulpverlening, voor veel soorten van problemen waar je tegenaan loopt. Dat kan uiteenlopen van hele praktische ondersteuning aan huis tot een klinische opname in een ziekenhuis. In Nederland wordt veel gewerkt met het stepped care-model. Dat betekent dat de behandeling afgestemd wordt op de klachten, maar ook opgeschaald kan worden als de behandeling onvoldoende resultaten geeft. Goede diagnostiek is hierin van groot belang.

Psychologische hulpverlening via e-health
Niet iedereen hoeft direct een beroep te doen op face-to-face psychologische hulpverlening. Via internet zijn er voor veel klachten zelfhulpmodules te vinden die ontwikkeld zijn door ggz-instellingen, maar die soms gratis of een voor een kleine bijdrage te gebruiken zijn. Ook zijn er e-health-modules waarin mensen onder begeleiding een digitaal behandelingsprogramma kunnen doorlopen.

Psychologische hulpverlening door een maatschappelijk werker of POH-GGZ
Voor hele laagdrempelige face-to-face psychologische hulpverlening kun je een beroep doen op een maatschappelijk werker of de Praktijkondersteuner ggz  (POH-GGZ) van de huisarts. De maatschappelijk werker zal zich vooral richten op psychosociale en praktische problemen die je kunt ervaren. Maatschappelijk werk is in sommige grote gemeenten nog zelfstandig, maar maakt in de meeste gemeenten onderdeel uit van het sociale wijkteam. De POH-GGZ van de huisarts begeleidt mensen met lichte psychische klachten en maakt onderdeel uit van de huisartsenpraktijk. Beide vormen van ondersteuning zijn gratis. Het maatschappelijk werk kun je zelf bellen voor een afspraak. Voor de POH-GGZ heb je een verwijzing van de huisarts nodig.

Psychologische hulpverlening via de basis-ggz, gespecialiseerde ggz of een vrijgevestigd hulpverlener
Ook voor alle andere vormen van psychologische hulpverlening heb je in principe een verwijsbrief van de huisarts nodig om de zorg vergoed te krijgen. De huisarts maakt een inschatting van de ernst van je klachten en weet wat voor hulpverlening je in een eerder stadium hebt gehad. De huisarts zal je naar gelang deze inschatting verwijzen naar de basis-ggz, de gespecialiseerde ggz of een vrijgevestigd hulpverlener.

Direct contact met een hulpverlener

Wil je advies over juiste psychologische hulpverlening? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie). Je kunt bellen, chatten, WhatsAppen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers. Zij denken met je mee en verwijzen je naar de juiste hulp.