Verwachtingen op elkaar afstemmen in je relatie

Verwachtingen op elkaar afstemmen man vrouw strand Pixabay rechtenvrij

De verwachtingen waren zo hooggespannen, maar geleidelijk of opeens kun je erachter komen dat je toch uit elkaar bent gegroeid. Je lijkt als partners helemaal niet meer bij elkaar te passen en je gaat allebei steeds meer je eigen weg. 

Misschien ben je tot de ontdekking gekomen dat je relatie niet in positieve zin is veranderd. Door de routine en de dagelijkse drukte kan het zijn dat je eigenlijk nog maar weinig met elkaar deelt. Je leeft langs elkaar heen. Mensen die uit elkaar gegroeid zijn, hebben vaak: 

  • Weinig diepgaande gesprekken. 
  • Geen besef van wat er in de ander omgaat. 
  • Weinig of geen onderling begrip. 
  • Geen zin om samen leuke dingen te doen. 
  • Geen (vrije) tijd voor elkaar. 
  • Spreken wensen en behoeften niet meer naar elkaar uit

Hoe heeft het zover kunnen komen? In het begin van een relatie is alles meestal geweldig. De mogelijke tekortkomingen van je partner lijken aanvullingen op je eigen karakter. Is je partner bijvoorbeeld wat gesloten? Geeft niks, je praat voor twee en trekt je partner zo mee de discussie in. Zelfs wel fijn, zo’n rustig iemand. Een mooi tegenwicht voor je eigen extraverte karakter. Maar, naarmate de tijd verstrijkt kan zo'n tegenstelling een struikelblok worden. Je begint misschien haast ongemerkt steeds minder een gesprek; je partner zegt toch niet veel terug. Zo kun je op een avond naast elkaar op de bank zitten en niet meer weten waar je het met elkaar over moet hebben. 

Of misschien houd je allebei niet van ‘diepzinnig’ praten en denk je dat het allemaal wel los zal lopen. In het begin is dat misschien ook zo. Maar na verloop van tijd gebeuren er in iedere relatie wel (ernstige) dingen waarover toch het beste gepraat kan worden. Bijvoorbeeld het overlijden van een ouder, een verhuizing of ontslag. Als je de gesprekken te oppervlakkig houdt of als je veel je eigen gang gaat, zonder met je partner te delen wat er in je omgaat, kan je (al dan niet ongemerkt) uit elkaar groeien. 

Wat kan ik zelf doen?

Een mens verandert voortdurend. Tien jaar na het begin van je relatie sta je waarschijnlijk anders in het leven dan toen. Je hebt misschien andere prioriteiten, andere verwachtingen. Dat geldt ook voor je partner. De vraag is of je deze veranderingen wel goed deelt. Wanneer heb je voor het laatst écht over je ideeën, gevoelens en verwachtingen gepraat? Weet je nog wat er in de ander omgaat? Waar hij of zij op hoopt, gelukkig van wordt en waar hij of zij mee bezig is? Kortom, welke ontwikkeling je partner doormaakt? 

En daar ligt dan ook precies de sleutel: maak tijd voor elkaar. Sta stil bij je verwachtingen en de dingen waar je nu mee bezig bent. Ga ook eens samen terug naar het begin van jullie relatie. Wat waren je verwachtingen toen? Wat is er uitgekomen? Wat niet? De kans is groot dat je je geleidelijk aan anders ontwikkeld hebt, zonder dat de ander dat in de gaten had. Het kan dan heel verfrissend zijn elkaar te herontdekken. Zodat je weet wat er werkelijk in je partner omgaat en welke ontwikkelingen hij of zij doormaakt in de loop van jullie relatie. Dan kan je je weer verbonden gaan voelen; of in ieder geval duidelijk krijgen wat er nu precies gebeurd is. 

Heb je behoefte aan (anoniem) contact met een hulpverlener?

Je kunt (anoniem) contact opnemen met de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) voor persoonlijke hulp, informatie en advies van psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Je kunt WhatsAppen, chatten, mailen of bellen.

Tips bij relatieproblemen

Loopt jouw relatie niet lekker en ben je op zoek naar tips? Vraag de gratis flyer met tips bij ontevredenheid in je relatie aan en ontvang hem direct in je e-mailbox.