Scheiden en relatiebreuk
Wat is scheiden?
Scheiden of een relatiebreuk betekent je een punt zetten achter een relatie. Het beëindigen van een relatie is een ingrijpend proces dat veel emoties oproept. Het kan lang duren voordat jij en je ex-partner echt afstand hebben genomen en een nieuw leven hebben opgebouwd. Voor het gevoel maakt het niet uit of je getrouwd was, samenwoonde of op een andere manier bij elkaar was.
De scheiding zelf is één van de moeilijkste fasen in het proces. Deze verloopt vaak moeizaam. Aan de ene kant ben je allebei zeer emotioneel en maak je elkaar verwijten. Misschien voer je zelfs strijd. Aan de andere kant moeten er belangrijke afspraken gemaakt worden. Bijvoorbeeld over de zorg voor de kinderen, de verdeling van bezittingen en alimentatie. Een advocaat of mediator kan hierin bemiddelen.
Scheiden en kinderen
Als je gaat scheiden en er zijn kinderen bij betrokken, wordt het ingewikkelder. Je blijft na de scheiding contact houden vanwege de zorg voor de kinderen. Bij de scheiding stop je met levenspartners zijn, maar niet met samen ouders zijn. Het is belangrijk dat beide ouders begrijpen wat de scheiding voor de kinderen betekent. Na een scheiding kun je ook te maken krijgen met samengestelde gezinnen.
Hulp en adviezen
de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) kan een eerste stap zijn in het onderzoeken van de vraag: scheiden of blijven? Ook geeft de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie) advies bij de echtscheiding, als je daartoe hebt besloten. Bijvoorbeeld informatie over hoe je de echtscheiding en de hulp van een mediator in gang kunt zetten. En je kunt natuurlijk contact opnemen als je wilt praten over de emotionele aspecten van je relatiebreuk.
Tips bij relatiebreuk
Uit elkaar gaan heeft vaak veel impact op je leven. In deze flyer bieden we je gratis tips die je kunnen helpen om met een relatiebreuk of scheiding om te gaan.